ομάδες συμβουλευτικής ψυχοθεραπείας

Friends Playing on the Beach

 

Η ομαδική θεραπεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων, προβλήματα που αφορούν διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά και προβλήματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη, οι φοβίες, και οι διατροφικές διαταραχές, γίνονται συχνά το αντικείμενο της ψυχοθεραπευτικής διαπραγμάτευσης κι αντιμετώπισης.

Η ομαδική ψυχοθεραπεία έχει σκοπό να βοηθήσει τα άτομα που συμμετέχουν στην ομάδα ώστε να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τις συναισθηματικές τους δυσκολίες, και να επιτύχουν την προσωπική τους ανάπτυξη κι αυτογνωσία.

Οι άνθρωποι που αποφασίζουν να συμμετέχουν σε μια ομάδα μοιράζονται με τα υπόλοιπα μέλη της ψυχοθεραπευτικής ομάδας τα προσωπικά θέματα που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους.

Μπορεί επίσης να μοιραστεί με την ομάδα τα συναισθήματα και τις σκέψεις του για γεγονότα που συνέβησαν. Άλλα μέλη πάλι μπορεί να ανταποκριθούν στα ζητήματα που φέρνει ένα μέλος, να του δώσουν κουράγιο, να τον στηρίξουν ή να του ασκήσουν κριτική, ή απλά να μοιραστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με αφορμή τα λόγια του.

Τα θέματα που συζητιούνται μέσα στην ομάδα δεν καθορίζονται από τον συντονιστή απαραίτητα, αλλά ανακύπτουν αυθόρμητα από τα ίδια τα μέλη της.θρωποι που αποφασίζουν να συμμετέχουν σε μια ομάδα μοιράζονται με τα υπόλοιπα μέλη της ψυχοθεραπευτικής ομάδας τα προσωπικά θέματα που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους.

Τα άτομα που συμμετέχουν στην ομάδα συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που νιώθουν παρόμοια μαζί τους, και τελικά αισθάνονται ανακούφιση γιατί βλέπουν πως δεν είναι μόνοι τους κι αβοήθητοι με το πρόβλημα που τους απασχολεί. Η ομάδα μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική πηγή υποστήριξης και δύναμης σε δύσκολες περιόδους κατά τις οποίες κάποιο μέλος της αντιμετωπίζει έντονο άγχος και συναισθηματικό αδιέξοδο.Οι άνθρωποι που αποφασίζουν να συμμετέχουν σε μια ομάδα μοιράζονται με τα υπόλοιπα μέλη της ψυχοθεραπευτικής ομάδας τα προσωπικά θέματα που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους.

Η ανατροφοδότηση που εισπράττει κάποιο άτομο στην ομάδα από τις αντιδράσεις και την ανταπόκριση των υπολοίπων μελών στα ζητήματα που «ανοίγει» κατά την θεραπευτική διαδικασία συνήθως το βοηθάει να συνειδητοποιήσει κάποιες δυσλειτουργικές του στάσεις, ή/και επαναλαμβανόμενα μοτίβα στη συμπεριφορά του που μπορεί να δυσκολεύουν τις σχέσεις του με τους άλλους.Οι άνθρωποι που αποφασίζουν να συμμετέχουν σε μια ομάδα μοιράζονται με τα υπόλοιπα μέλη της ψυχοθεραπευτικής ομάδας τα προσωπικά θέματα που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους.

Επίσης, η ανατροφοδότηση της ομάδας μπορεί να τον/ την βοηθήσει να αλλάξει την οπτική με την οποία βλέπει τα πράγματα, ή/και να υιοθετήσει πιο δημιουργικές και αποτελεσματικές στάσεις απέναντι στα προβλήματα που τον/ την απασχολούν.Η ανατροφοδότηση που εισπράττει κάποιο άτομο στην ομάδα από τις αντιδράσεις και την ανταπόκριση των υπολοίπων μελών στα ζητήματα που «ανοίγει» κατά την θεραπευτική διαδικασία συνήθως το βοηθάει να συνειδητοποιήσει κάποιες δυσλειτουργικές του στάσεις, ή/και επαναλαμβανόμενα μοτίβα στη συμπεριφορά του που μπορεί να δυσκολεύουν τις σχέσεις του με τους άλλους.Οι άνθρωποι που αποφασίζουν να συμμετέχουν σε μια ομάδα μοιράζονται με τα υπόλοιπα μέλη της ψυχοθεραπευτικής ομάδας τα προσωπικά θέματα που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους.

Το εσωτερικό παιδί

Κάθε Πέμπτη μετά τον απογευματινό διαλογισμό  στις 20:30 – 21:30 σε γκρουπ το πολύ 7 ατόμων.

Αυτό το γκρουπ έχει μια συνεχόμενη ροή και η συνδρομή είναι με τον μήνα.

Παρακαλώ επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας διότι τώρα είναι η περίοδος που ξεκινάμε.

Τι είναι όμως το εσωτερικό μας παιδί;

14370335_10210698477602599_5148140752738721330_n

Το μικρό παιδί που υπήρξαμε κάποτε, συνεχίζει να ζει μέσα μας και να μας επηρεάζει ως ενήλικες. Το εσωτερικό μας παιδί είναι όλες εκείνες οι ποιότητες που υπήρχαν ελεύθερα και αυθόρμητα όταν ήμασταν μικροί και που εξακολουθούν να είναι ακόμη ζωντανές. Είναι το ευαίσθητο κομμάτι του ψυχισμού μας που ζητά την αγάπη και την προσοχή μας. Είναι εκείνο το κομμάτι μας που έχει την ικανότητα και την πνευματικότητα να βλέπει τη θεϊκή διάσταση της ζωής.
To εσωτερικό παιδί πάντα εμπιστεύεται και βλέπει με τα μάτια της καρδιάς. Αποτελεί την αυθόρμητη δημιουργική μας πλευρά, που συνήθως ελέγχουμε ή κρύβουμε. Είναι αυτό που θα μπορούσαμε πραγματικά να είμαστε ως ενήλικες, αφήνοντας στην άκρη το φόβο, τον έλεγχο, τις ενοχές και την σοβαροφάνεια. Με αυτές τις ποιότητες θέλουμε να έρθουμε ξανά σε επαφή.

Τι μας συνέβει λοιπόν? Όλοι μας μεγαλώνοντας, άμεσα ή έμμεσα, λεκτικά ή ενεργειακά, πήραμε ένα μήνυμα..πως δεν είμαστε εντάξει έτσι όπως είμαστε…Ο αυτοέλεγχος αντικατέστησε τον αυθορμητισμό. Η απλή πρόταση των γονιών μας σ’ αγαπάω μόνο αν.. μας έκανε να πιστέψουμε πως θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε με ένα συγκεκριμένο τρόπο για να μας αγαπούν και να μας αποδέχονται.

Κάποιοι από εμάς ως παιδιά, δεν μεγάλωσαν με την φροντίδα και την προσοχή που τους άξιζε. Κάποιοι άλλοι αντίθετα μεγάλωσαν σ’ ένα υπερπροστατευτικό περιβάλλον, που τους στέρησε τη δυνατότητα να κάνουν λάθη και να μάθουν από αυτά.
Κάποια άλλα παιδιά χειραγωγήθηκαν έντονα και υπέστησαν το τραύμα της αυστηρής και άδικης κριτικής. Κάποια άλλα πάλι, ένιωσαν πως δεν είναι αρκετά έτσι όπως είναι, και πως θα πρέπει να αλλάξουν και να γίνουν κάτι άλλο, από το να είναι απλά ο ευατός τους. Λόγω της βαθιάς μας ανάγκης να είμαστε συνδεδεμένοι με την οικογένειά μας και του φόβου μήπως τη χάσουμε, χάσαμε την επαφή με την ουσία μας.

Έτσι κάποιοι γίναμε υπερβολικά υπεύθυνοι, μαστιγώνοντας τον ευατό μας και βάζοντας υψηλούς στόχους, προσπαθώντας απεγνωσμένα να δείξουμε πως αξίζουμε. Κάποιοι άλλοι μάθαμε να λέμε πάντα ναι, να υποχωρούμε και να συμβιβαζόμαστε, φοβούμενοι πως θα χάσουμε την αγάπη και αποδοχή των γονιών μας, αν δεν συμπεριφερόμαστε έτσι όπως εκείνοι προσδοκούν από εμάς. Άλλοι πάλι ταυτιστήκαμε με τον ρόλο του επαναστάτη και γίναμε αντιδραστικοί.

Στην καθημερινότητα μας και στις επαφές μας, προβάλουμε υποσυνείδητα το παρελθόν και περιμένουμε να μας αγαπήσουν και να αγαπηθούμε με τον ίδιο λάθος τρόπο.

Ο πόνος αυτός ζει μέσα μας, στο κύτταρο μας, στο σώμα μας, ζει στο συναίσθημα μας, ζει στις καταστάσεις που εμείς φέρνουμε στη ζωή μας, υπάρχει στο μυαλό μας και στις σκέψεις μας, και στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη ζωή γενικότερα.
Χρειάζεται λοιπόν να δουλέψουμε με τον πρωταρχικό πόνο της παιδικής μας ηλικίας, για να συνδεθούμε ξανά με τον αληθινό εαυτό μας.

Σε ένα απόλυτα ασφαλές ενεργειακό περιβάλλον, μέσα σε μια ομάδα, θα κάνουμε την πρώτη μας βιωματική συνάντηση με το φυσικό παιδί που ζει μέσα μας. Μετά τον απογευματινό διαλογισμό της Πέμπτης, το εσωτερικό παιδί θα ζωντανέψει μέσα στο ενήλικο σώμα μας και θα μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε, ώριμα πια, πώς καταπιέστηκαν τα πραγματικά του συναισθήματα, λόγω της ανάγκης να ανήκει στο οικογενειακό σύνολο και να είναι αποδεκτό, και πώς αυτή η καταπίεση μας επηρεάζει και μας ”φρενάρει” στο παρόν.

Θα συνειδητοποιήσουμε μαζί πως ”φορέσαμε έναν ρόλο” και που όσο πετυχημένα και αν τον παίξαμε στη ζωή μας, μας εξανάγκασε να καταπιέσουμε τα πραγματικά μας συναισθήματα. Θα μπορέσουμε να ”δούμε” τον εαυτό μας να επαναλαμβάνει τις ίδιες συμπεριφορές που μας ταλαιπωρούν και να κατανοήσουμε, ότι τις πιο πολλές φορές, αντιδρούμε μηχανικά και όχι με βάση την αλήθεια μας.

Το εσωτερικό μας παιδί θα δυναμώσει ξανά, για να καταλάβει περισσότερο χώρο στην ενήλικη ζωή μας. Οι φωτεινές του ποιότητες, ο αυθορμητισμός, η παιδικότητα, η εμπιστοσύνη και η αγάπη, γίνονται και πάλι διαθέσιμες σε εμάς. Αυτές οι ποιότητες, μαζί με την συνειδητότητα του ενήλικα, είναι τα εργαλεία για να συμβεί η μεγάλη μεταμόρφωση στη ζωή μας.

Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Testimonials

Kiya, θέλω να σε ευχαριστήσω για την υπέροχη εμπειρία που μας χάρισες στο δυήμερο σεμινάριο του ΡΕΙΚΙ 1ου βαθμού. Πέρα από το ρεικι αυτο καθ’αυτό ήταν μιά βιοματική εμπειρία ανοιγματος καρδιάς μοιράσματος αγάπης, σοφίας, διαφάνειας, στάσης ζωής. — Σε ευχαριστώ απο τα βάθη της καρδιάς μου. Ευάγγελος